December 19, 2013

MASKARA SHORTIES 2013

jom layan tayangan filem pendek PERCUMA sampai lebam! 28 Disember 2013. 8 malam. Rumah PENA.

February 16, 2012

MASKARA SHORTIES 2012

 DIPERLUKAN FILM PENDEK BAWAH 10 MINIT UNTUK FESTIVAL KAMI

31 Ogos - deadline hantar short filem untuk Maskara Shorties.
24 November - Maskara Shorties (Kurator: Tok Rimau & Vovin)

Maklumat alamat pos hanya diberi kepada pembikin filem. Sila hubungi tokrimau(AT)gmail.com atau nazri123456789(AT)gmail.com

June 29, 2011

MASKARA SHORTIES 2011

Click for bigger size

Maskara Shorties is an outdoor film festival screening short films made by seasoned and fresh filmmakers. It is not a competition as we want to encourage limitless creativity among filmmakers. Be offbeat, be bold, be what you wanna be.

Coming soon:
MASKARA SHORTIES SEPT 24, 2011. Rumah Pena, Kuala Lumpur


Submission Requirements:
1. Films must have been submitted before Aug 31, 2011
2. All non-Malay/English films must have Malay/English sub-titles.
3. Films must be submitted on DVDs. Submit TWO DVDs per story.
4. DVDs should be labeled with the title, running-time and contact email and phone number.
5. You MUST email us sindiketsoljah@gmail.com stills or press kits. a) Filmmaker Biodata + photo b) Film Title c) Poster e) Set Photos f) Et Cetera. Use Subject MASKARA SHORTIES for for your e-mail.
6. Sol-jah reserves the rights to use the press materials from the film for promotional purposes.
7. Sol-jah is permitted to retain DVD copies of each film selected as part of our festival library and for media educational use.
8. You are encouraged to upload a trailer or clip of your film on youtube.
9. You may submit more than one film, but each one must be on a separate DVD set.
10. If you would like to make sure that we received your submission, please enclose a self-address, stamped postcard which we will send back to you as your confirmation.
11. No fee for submission.
12. There won't be any winners and losers as Maskara Shorties is not a competition.
13. The running time of your film MUST be 10 minutes or less.

Deadlines:
Films must be delivered before the following deadline:
• Deadline – August 31, 2011



Selection:
1. Film selection for the Festival will be made by the Festival Committee.
2. We dictate no specific themes. Be creative.
3. We cannot be held liable for DVDs which may be lost or damaged.




 if you want to submit your films by hand, contact
Dean Sham [deanshamATgmail.com] Kuala Lumpur, Putrajaya
Vovin [nazri123456789ATgmail.com]Kuala Lumpur, Selangor
Tok Rimau [tokrimauATgmail.com] Johor Bahru


For more info, call Dean Sham
017-3043907

August 16, 2010

THE 48 Hour Film Project KL





The 48 Hour Film Project will come to Kuala Lumpur for the first time in 2010, probably around October. Filmmakers from all over the country of Malaysia will compete to see who can make the best short film in only 48 hours. The winning film will go up against films from around the world for the title "Best 48 Hour Film of 2010". Read MORE.

August 9, 2010

PASCA MASKARA SHORTIES III


Video oleh Syed Syahrul Zarizi

BLOG ENTRIES (Click the link to read more)
"Maskara Shorties gua tak pergi pon. gua kodi. "- Nazri Hashim


"Yang ini biarpun 5 jam tayangan, masih kekal steady, dah siap makan malam bawa bekal semua."- Bin Filem

"Dengan berlatarbelakang majlis rasmi, sang director dapat mencari akal membuat shorts." - Rizal Gunx

"Tendency aku untuk mengamalkan Snark-ism probably takfair untuk penganjur Maskara - Sindiket Sol-Jah yang baik-baik orangnya." - Anwari Ashraf

"The set of Singapore films truly won the hearts of our Film Selection Committee and we were delighted to present the filmmakers work to our huge audience and supporters"- Sinema Singapura

"Berpuluh-puluh wayang pendek ditayangkan secara marathon menggunakan projektor di kawasan terbuka di halaman rumah tersebut." -Dugong Senyum

"sound effect dia yang jelas dan tiada halangan untuk nengok..aku rasa puas tngok...cuma bontot aku yang basah sbb duduk kat jalan..hahaha"-Sazali

"Tahun ni GuaLayanJe tunggu sampai 1 pagi untuk melihat semua filem pendek yang ada, tapi lepas habis je terus cabut je minta maaf la krew Soljah tak sempat nak tolong kemas akibat kekangan masa."-Gua Layan Je

"yang ni tak tau kenapa,gua tak dapat nak ingat.maybe sibuk dok cari tempat duduk.."- Saudafar Garam

"sebagai peminat tegar blogger si PIPIYAPONG eh maksud aku, aku suka minat blog hilang punca dia,, (oh, malu ai mengaku kat sini), aku memang terasa kot tengok sepi seorang abdillah."-Misya Idris

"Ini sedikit review filem pendek yang aku sempat tonton dan ada yang tidak(mungkin terlelap atau membeli maggi)" - M Yusof

"Lepas tu orang jahat cuba untuk menurunkan disibel suaranya."- Sinaganaga

"Semua point lawak orang gelak, puas hati aku." - Azizul Hakim

"Tidak tahulah, adakah pihak penganjur, iaitu Sindiket Sol-Jah sudah cantas filem-filem lain. "- Alif Firdaus

"Agak menarik drama2 nya... paling aku suka the colours of ideas (unik), lawan.. (lucu).. bila menengok short movie di open space nih.. teringat zaman kanak2 dulu.. macam wayang pacak aje gayanya. "-Norae

"Entah kenapa aku begitu semangat luar biasa sekali untuk menghadiri event ini. Berbagpacking dari JB berbekalkan semangat kental sebab masih tiada idea untuk mencari tempat tidur malam itu." Fikri Kacak

"the event was cool... it's like watching movies outdoors... duduk atas tikar... tengok filem sambil hirup udara malam...." - Kaydee

"Tapi sayang, aku cuma dapat tonton separuh sebab Apam Kacang tak mahu tidur *sobs*."- Ay Yusof

"Hanyut merupakan sesuatu yang membuat mulut aku ternganga." - Fadz Tonton Filem

"senang cerita, semua superb." - Nisha

"oi jekbe,bawak camera,kot kot la dapat amek gambar dengan pipi pun sedap jugak"- Halim Bedalzled

"tiba-tiba maskara kali ini jadi satu even menyeramkan." - Amir Nazrin

"Sekarang ni dia dah ada bini, dia punya bini mengandung anak sulong.  Pergh... cepatnya masa berlalu."- Zulfikar

MASKARA SHORTIES PHOTOS
Rizal Gunx
Muhammad Firdaus
Anip Si Putih
Para Jamaludin
Haan Yusoff 
Spyz Pyzul 
Ismail Othman


BONUS: SHORT FILM ABOUT MASKARA SHORTIES


Setakat ini, review yang jumpa banyak ni sahaja. Blogging dah tak "in" lagi. Orang lebih suka tweet dan status facebook. Apa pun, saya akan update dari masa ke semasa.
Bersambung

August 7, 2010

MASKARA SHORTIES 2010 POSTER

August 6, 2010