August 16, 2010

THE 48 Hour Film Project KL





The 48 Hour Film Project will come to Kuala Lumpur for the first time in 2010, probably around October. Filmmakers from all over the country of Malaysia will compete to see who can make the best short film in only 48 hours. The winning film will go up against films from around the world for the title "Best 48 Hour Film of 2010". Read MORE.

August 9, 2010

PASCA MASKARA SHORTIES III


Video oleh Syed Syahrul Zarizi

BLOG ENTRIES (Click the link to read more)
"Maskara Shorties gua tak pergi pon. gua kodi. "- Nazri Hashim


"Yang ini biarpun 5 jam tayangan, masih kekal steady, dah siap makan malam bawa bekal semua."- Bin Filem

"Dengan berlatarbelakang majlis rasmi, sang director dapat mencari akal membuat shorts." - Rizal Gunx

"Tendency aku untuk mengamalkan Snark-ism probably takfair untuk penganjur Maskara - Sindiket Sol-Jah yang baik-baik orangnya." - Anwari Ashraf

"The set of Singapore films truly won the hearts of our Film Selection Committee and we were delighted to present the filmmakers work to our huge audience and supporters"- Sinema Singapura

"Berpuluh-puluh wayang pendek ditayangkan secara marathon menggunakan projektor di kawasan terbuka di halaman rumah tersebut." -Dugong Senyum

"sound effect dia yang jelas dan tiada halangan untuk nengok..aku rasa puas tngok...cuma bontot aku yang basah sbb duduk kat jalan..hahaha"-Sazali

"Tahun ni GuaLayanJe tunggu sampai 1 pagi untuk melihat semua filem pendek yang ada, tapi lepas habis je terus cabut je minta maaf la krew Soljah tak sempat nak tolong kemas akibat kekangan masa."-Gua Layan Je

"yang ni tak tau kenapa,gua tak dapat nak ingat.maybe sibuk dok cari tempat duduk.."- Saudafar Garam

"sebagai peminat tegar blogger si PIPIYAPONG eh maksud aku, aku suka minat blog hilang punca dia,, (oh, malu ai mengaku kat sini), aku memang terasa kot tengok sepi seorang abdillah."-Misya Idris

"Ini sedikit review filem pendek yang aku sempat tonton dan ada yang tidak(mungkin terlelap atau membeli maggi)" - M Yusof

"Lepas tu orang jahat cuba untuk menurunkan disibel suaranya."- Sinaganaga

"Semua point lawak orang gelak, puas hati aku." - Azizul Hakim

"Tidak tahulah, adakah pihak penganjur, iaitu Sindiket Sol-Jah sudah cantas filem-filem lain. "- Alif Firdaus

"Agak menarik drama2 nya... paling aku suka the colours of ideas (unik), lawan.. (lucu).. bila menengok short movie di open space nih.. teringat zaman kanak2 dulu.. macam wayang pacak aje gayanya. "-Norae

"Entah kenapa aku begitu semangat luar biasa sekali untuk menghadiri event ini. Berbagpacking dari JB berbekalkan semangat kental sebab masih tiada idea untuk mencari tempat tidur malam itu." Fikri Kacak

"the event was cool... it's like watching movies outdoors... duduk atas tikar... tengok filem sambil hirup udara malam...." - Kaydee

"Tapi sayang, aku cuma dapat tonton separuh sebab Apam Kacang tak mahu tidur *sobs*."- Ay Yusof

"Hanyut merupakan sesuatu yang membuat mulut aku ternganga." - Fadz Tonton Filem

"senang cerita, semua superb." - Nisha

"oi jekbe,bawak camera,kot kot la dapat amek gambar dengan pipi pun sedap jugak"- Halim Bedalzled

"tiba-tiba maskara kali ini jadi satu even menyeramkan." - Amir Nazrin

"Sekarang ni dia dah ada bini, dia punya bini mengandung anak sulong.  Pergh... cepatnya masa berlalu."- Zulfikar

MASKARA SHORTIES PHOTOS
Rizal Gunx
Muhammad Firdaus
Anip Si Putih
Para Jamaludin
Haan Yusoff 
Spyz Pyzul 
Ismail Othman


BONUS: SHORT FILM ABOUT MASKARA SHORTIES


Setakat ini, review yang jumpa banyak ni sahaja. Blogging dah tak "in" lagi. Orang lebih suka tweet dan status facebook. Apa pun, saya akan update dari masa ke semasa.
Bersambung

August 7, 2010

MASKARA SHORTIES 2010 POSTER

August 6, 2010

MASKARA SHORTIES DALAM SINAR HARIAN DAN BERITA HARIAN

6 Ogos 2010. Jumaat.

PETRA BOND- Chin Yew (Coming Soon to Maskara Shorties 7 Aug)



SYNOPSIS
Petra Bond is one of the short-films Chin Yew was paid to do for an oil and gas company, as an opening video for their James Bond themed annual dinner. By studying the building and the staffs of the company, Chin Yew had specially wrote and crafted this video for them.



DIRECTOR
Famously known as the boy who quit his mundane job and locked himself in a room to paint 40 canvases while posting the progress daily via in a blog he co-created; 30dayartist.com. Trained as a production assistant from commercial production when he was 25, he climbed the ladder easily when he switched to the local television production, and became a director at the age of 27. He has directed various episodes of the popular children series Geng Bas Sekolah and was the CG director for the superhero series Kapten Boleh. Animation graduated from Lim Kok Wing, he is also an artist who paints for exhibition, published and illustrated a picture book ‘The Boy Who Loved Clouds’ and a graphic novel ‘I See So Many Butterflies’. He is currently working on his first telemovie about a boy who tries to make Kuala Lumpur snow. When not working on any story-form projects, he still sells his soul by line producing commercials and directs boring government corporate videos. Visit his BLOG.

August 5, 2010

LOW BUDGET LOVE - Bainun Waheeda



The Story

About how a budget couples having a very economical dating. They don’t care about people around them because what they know is the love deep inside each other’s heart and soul.

The Director
Holds a diploma in (Digital Media (Video and film studies), She started to write a script and make her own shorts film in 19 years old. Currently working as a Junior Editor in a small Post-production company in Kuala Lumpur.

August 4, 2010

LAWAN- Azizul Hakim Mohd Salleh (Coming Soon to Maskara Shorties Aug 7)


SINOPSIS
Mengisahkan tentang BOY dan MAT yang tak sehaluan, tak sebulu. Permusuhan mereka diselitkan lagi dengan kewujudan pelbagai jenis manusia dengan pelbagai ragam, yang akan menguatkan lagi permusuhan mereka.

Trailer


PENGARAH


BLOG
Di sebalik tabir pembikinan Lawan. Klik SINI.

August 3, 2010

APA KATA ORANG

"Kalau boleh saya nak cuba attend setiap tahun Maskara Shorties selagi event itu ada di muka bumi. Satu-satunya event yang tulus, takde konsep pilih-pilih (film rare-rare atau best-besat sahaja), menghimpunkan semua indie2 filmmaker dan menggalakkan ramai lagi buat filem yang baik-baik." -Fazleena

KIAMU!!! - Anwari Ashraf


SYNOPSIS
'Kiamu!!!' is actually part of a much more elaborate idea that Anwari has been keeping close to his heart. But when the opportunity came, he had to make do with what's provided and make it into a short film.



Among many of his influences on writing 'Kiamu!!!' is German writer Frank Wedekind's original 1891 play Frühlings Erwachen, a text in which Anwari exemplifies the inner-rebellious tone in it's writing style and dialogue. As a self-acclaimed port-modernist filmmaker, he references Quentin Tarantino's wit and Shane Black's "Kiss Kiss Bang Bang"


THE DIRECTOR
Anwari's first attempt on film directing was at the age of 14. His debut short film; 'Humpty Dumty's Scientific Escape' (2003) brought him to Hong Kong for the 2004 APICTA awards. " It was the days where video editing softwares were being introduced to home computers, and I was just another kid who found it to be a lot of fun!”

He was a pure-science stream student and was aiming to further his tertiary education in Medical Science with a government scholarship. Getting a 'B' for Bahasa Melayu in SPM marks the end of his MD dreams. Ask him today and he’ll refers it as "the best thing that ever happened" to him. He just completed his BA in Film Video; Interactive Arts at Middlesex University, London under the sponsorship of Malaysian broadcasting giant; Astro.

NASI LEMAK RM1.20 YANG MARVELLOUS dan FRINGETOWN- Rozinor Razali (Coming Soob to Maskara Shorties Aug 7)


Sinopsis Nasi Lemak RM1.20 yang Marvellous:
Berlatar belakang cinta Masdo terhadap Siti penjual nasi lemak.

Sinopsis Fringetown:
3 pencegah jenayah yang dikehendaki tiba di Fringtown dan perlu memutuskan siapa yang akan pulang dengan wang ganjaran.

PENGARAH
Rozinor adalah seorang pembikin filem bebas yang suka bikin filem tidak kira apa medium yang digunakan dan bagaimana penceritaan visual diceritakan. Seorang pensyarah penyiaran & filem di sebuah IPTS dan sedang merangka pembinaan sebuah webTV bikin filem dalam bahasa melayu.

August 2, 2010

SEBALIK TABIR KARIPAP-KARIPAP CINTA - Othman Hafsham (Coming soon to Maskara Shorties Aug 7)


Pengarah terkenal, Othman Hafsham, menyumbangkan tayangan di sebalik tabir pembikinan filem Karipap-Karipap Cinta yang diadaptasi dari novel dengan tajuk yang sama hasil nukilan Nazri M. Annuar (Anggota Sindiket Sol-jah).

SINOPSIS
Filem Karipap-Karipap Cinta merupakan kisah cinta Ali kepada Sarah. Kisahnya bukanlah cinta luar biasa tetapi kisah hidup mencari cinta yang membawa peristiwa lucu, sedih dan tidak masuk akal dalam usaha Ali menawan hati Sarah.

PENGARAH
Tuan Othman Hafsham, pengarah yang dikenali ramai ini pernah mencapai anugerah Pengarah Filem Terbaik pada Festival Filem Malaysia kali ke-4, 1983 dan kali ke-7, 1987. Selain itu, beliau juga pernah mencapai anugerah penulis Skrip Terbaik pada Festival Filem Malaysia Pertama, 1980.
Antara filem arahan beliau ialah Adik Manja (1979), Mekanik (1983), Rahsia (1987), Ujang (1989), Driving School (1990), Soal Hati (2000) dan Soalnya Siapa? (2002)